Παρασκευή, 10 Σεπτέμβριος 2021
Πώς παράγεται το μέλι;

Το μέλι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής γαστρονομίας, και σίγουρα φημίζεται τόσο για τη γεύση του όσο και για την ποιότητά του.
Έχετε αναρωτηθεί, όμως, πώς ακριβώς φτιάχνεται το καλύτερο μέλι στον κόσμο;
Τι κάνουν οι μέλισσες;
Ποιος είναι ο ρόλος των μελισσοκόμων;
Πώς συλλέγεται, πώς τυποποιείται και πώς φτάνει τελικά στον καταναλωτή το αγνό ελληνικό μέλι;
Το Μέλι Μούσες, μια εταιρεία μελιού με εμπειρία δεκαετιών στο χώρο της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα, θα σας λύσει κάθε απορία!
Πώς λειτουργεί μία κυψέλη;
Κάθε κυψέλη έχει σαφή ιεράρχηση και αποτελείται από μία βασίλισσα, τους κηφήνες και φυσικά τις εργάτριες, που έχουν διάφορους ρόλους.
Ο ρόλος της βασίλισσας στην κυψέλη
Ο μοναδικός ρόλος της βασίλισσας σε μια κυψέλη είναι ο πολλαπλασιασμός της «οικογένειας».
Όταν είναι έτοιμη να ζευγαρώσει, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη γέννησή της, πετάει στον χώρο που είναι συγκεντρωμένοι οι κηφήνες και ζευγαρώνει με 12-15 από αυτούς, αποθηκεύοντας εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Αυτό θα της επιτρέψει να γεννάει επιλεκτικά γονιμοποιημένα αυγά για το υπόλοιπο της ζωής της, καθημερινά, επί δυο έως πέντε έτη.
Αυτό το γνωρίζατε; Μία βασίλισσα εναποθέτει περίπου 1500 αυγά την ημέρα!
Ο ρόλος των κηφήνων
Οι κηφήνες έχουν ως μοναδικό σκοπό να γονιμοποιήσουν τη βασίλισσα. Αργότερα, οι ίδιες οι εργάτριες θα τους διώξουν εκτός κυψέλης, όπου και θα πεθάνουν.
Ο ρόλος των μελισσών – εργατριών
Συνήθως οι εργάτριες μέλισσες εξειδικεύονται σε ένα μόνο αντικείμενο:
- Τη φροντίδα της βασίλισσας: την ταΐζουν σε όλη της τη ζωή βασιλικό πολτό, την καθαρίζουν και τη φροντίζουν
- Τη συλλογή ενός αγαθού, όπως νέκταρ ή γύρη
- Την ενασχόληση με διάφορες εργασίες μέσα στην κυψέλη (καθαρίζουν, χτίζουν κελιά, προστατεύουν κλπ.)
Αυτό το γνωρίζατε; Οι εργάτριες αποτελούν το 98% τουλάχιστον του πληθυσμού μιας κυψέλης!
Πιο αναλυτικά, κάποιες εργάτριες πετάνε έξω από την κυψέλη αναζητώντας νέκταρ και, μόλις φτάσουν στην κυψέλη, παραδίδουν το νέκταρ σε μια άλλη ομάδα μελισσών για να το “μασήσουν”. Μέσω της μάσησης, και με τη βοήθεια του ενζύμου ιμβερτάση, οι οικιακές μέλισσες παράγουν μια ουσία που είναι ουσιαστικά νερό με μέλι, και τη διαχέουν στις κηρήθρες, έτσι ώστε το νερό να εξατμιστεί, και να γίνει το μέλι πιο παχύρρευστο – το αγνό ελληνικό μέλι που όλοι ξέρουμε!
Αυτό το γνωρίζατε; Για να εξατμιστεί γρήγορα το νερό και να μείνει το παχύρρευστο μέλι, οι εργάτριες κουνούν συνεχώς τα φτερά τους για να κάνουν αέρα!
Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία και εξατμιστεί η υγρασία, μια άλλη ομάδα εργατριών είναι υπεύθυνη για να σφραγίσει τα κελιά με κερί, έτσι ώστε να προστατευθεί το προϊόν!
Πώς γίνεται η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα;
Στην πραγματικότητα, οι μέλισσες παράγουν μέλι για να το καταναλώσουν οι ίδιες – πρόκειται, άλλωστε, για την τροφή τους!
Σε καμία περίπτωση, όμως, οι παραγωγοί μελιού δεν κάνουν κακό στα μελίσσια.
Εφόσον το ελληνικό μέλι συλλέγεται από επαγγελματίες με τη δέουσα προσοχή και σεβασμό στο περιβάλλον, οι μέλισσες θα αντισταθμίσουν την «κλοπή» παράγοντας περισσότερο μέλι, συνεχίζοντας έτσι απρόσκοπτα τον κύκλο ζωής τους χωρίς προβλήματα.
Για να συλλέξουν το μέλι οι παραγωγοί μελιού, πρέπει αρχικά να απολεπίσουν την κηρήθρα, δηλαδή να αφαιρέσουν το κερί που προστάτευε το μέλι μέχρι εκείνη την ώρα.
Αυτό το γνωρίζατε; Σήμερα, η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω μηχανήματος, που ονομάζεται απολεπιστήριο!
Στη συνέχεια, τα πλαίσια με τις κηρήθρες τοποθετούνται σε ένα άλλο μηχάνημα, όπου μέσω της περιστροφής και της φυγόκεντρου, το μέλι βγαίνει από τα κελιά. Εδώ η διαδικασία, δηλαδή ο χρόνος και οι φορές που θα χρειαστεί να περιστραφεί κάθε κηρήθρα, έχει να κάνει με τα είδη μελιού.
Τέλος, το μέλι χρειάζεται φιλτράρισμα για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα κεριού και γύρης. Τοποθετείται, λοιπόν, σε μεγάλα δοχεία με κάνουλα στο κάτω μέρος, καθώς τα πιο ελαφριά υπολείμματα θα παραμένουν στην κορυφή.
Το καθαρό μέλι που παίρνουμε είναι το γνωστό μας βραβευμένο ελληνικό μέλι!
Ποια είναι τα είδη μελιού στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, τα μέλια χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
- Στα μέλια που προέρχονται από λουλούδια και βότανα, γνωστά και ως ανθόμελα, όπως το θυμαρίσιο και το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς. Αυτά τα είδη μελιού είναι πιο ανοιχτόχρωμα και ρευστά, με έντονα αρώματα!
- Στα μέλια που προέρχονται από μεγάλα αυτοφυή δέντρα της ελληνικής υπαίθρου, όπως τα πεύκα και τα έλατα. Τα συγκεκριμένα μέλια παράγονται από μελιτώματα, δηλαδή εκκρίσεις δέντρων, και όχι από γύρη! Είναι μέλια σκούρα και παχύρευστα, και όχι τόσο γλυκά!
Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα του μελιού που φτάνει στον καταναλωτή;
Πολλοί άνθρωποι έχουν ενδοιασμούς σχετικά με την τυποποίηση μελιού και αν τελικά το προϊόν που φτάνει στο σπίτι μας διατηρεί τις ευεργετικές του ιδιότητες και τη θρεπτική του αξία, όπως τη στιγμή που συλλέγεται.
Η ομάδα του Μέλι Μούσες, με βαθιά γνώση της ελληνικής φύσης αλλά και συνεχή επιμόρφωση, παραμένει πιστή στις αξίες που την καθιέρωσαν ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυποποίησης μελιού.
Πρόκειται για μια εταιρεία μελιού που σέβεται το περιβάλλον, τις μέλισσες, τους μελισσοκόμους καθώς και το μέλι και τα οφέλη του, και παράγει μόνο το καλύτερο ελληνικό μέλι, που φτάνει στους καταναλωτές διατηρώντας αναλλοίωτα όλα τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει!
ΠΙΣΩ ΣΤO BLOG